Hjelp! Babyen vil ikke ta puppen!

vil ikke amme

Babyen som har vært så glad i puppen nekter plutselig å spise. Den snur seg vekk og skriker. Det kalles brystvegring, og er sårt og vondt når det skjer. Men det går over. Her er triksene som hjelper.

Etter bare noen få tak, slipper babyen brystet og gråter. Noen opplever at babyen slår og stanger hodet i brystet, og så vrenger seg bakover og skriker. Det kan virke som om puppen plutselig har blitt babyens verste fiende. Det er sårt og vanskelig, og mange mødre lurer på om de har gjort noe galt. For hva har skjedd? Det er naturlig å føle seg avvist. Og i tillegg bekymrer man seg for at babyen ikke skal få i seg nok mat.

Når jeg får henvendelser fra mødre som støter på slik brystvegring, spør jeg alltid hvor gammel babyen er. Som regel er svaret enten at babyen er cirka tre eller cirka åtte måneder gammel, men brystvegring kan oppstå når som helst i ammeperioden.

Det går over!
Vi vet ikke helt hvorfor dette skjer, men vi ser at det skjer for ganske mange. Trøsten er at det går over. Det er bare viktig å håndtere det på rett måte, så man ikke forsterker brystvegringen.

Jeg må presisere at rådene i dette blogginnlegget gjelder friske barn. Dersom barnet har nedsatt allmenntilstand og ikke vil spise, skal det undersøkes av lege!

 

Slik hjelper du babyen gjennom denne fasen
Kanskje har babyen oppdaget at det skjer ting rundt den når den ligger og spiser, og helst vil få med seg det også? Eller kanskje går utviklingen så fort at det er vanskelig å falle til ro ved brystet? Det er ikke godt å si, men felles for barna med brystvegring er at de som regel spiser veldig mye bedre når de er søvnige eller når de rett og slett sover.

Som mamma er trikset å utnytte situasjonene hvor babyen faktisk spiser rolig. Kanskje kan du legge inn et ekstra måltid på natten, og bare smyge den lille bylten opp i sengen din og tilby puppen? Det er ikke mange små som klarer å si nei da. Du ødelegger ikke søvnrutinene ved å gjøre dette. Dette er snakk om en overgangsfase, og ting vil gå seg til igjen etterpå. Du kan også forsøke å legge deg med babyen på dagtid, og lure fram puppen når babyen har begynt å falle i søvn.

Noen dier helt greit bare de bedre bare de befinner seg i et litt stille rom med dempet belysning, mens andre glemmer seg bort og dier godt hvis det for eksempel er musikk i rommet. Andre pupper i vei så lenge de har noe å leke med.

Babyer er forskjellige – akkurat som alle oss andre. Derfor må du finne ut hva som fungerer for ditt barn!

Å opprettholde melkeproduksjonen
Mens brystvegringen står på, er det som regel ganske høyt stressnivå hos mor. Samtidig er det mindre stimulering av brystene enn vanlig. Kombinasjonen kan føre til at melkeproduksjonen går ned.

Det er lurt å være føre var og beskytte melkeproduksjonen ved å pumpe deg – enten med pumpe eller håndmelking. Ikke få panikk om du ikke klarer å pumpe så mye. Bare det å pumpe litt vil stimulere melkeproduksjonen. Jo oftere du pumper, jo mer stimulering. Hyppighet har mer å si enn hvor mye melk du henter ut totalt.

Håndmelker du, kan det være greit å gjøre det oppi en gryte. Da har du en stor beholder det er lett å «sikte» melken nedi, og du unngår søl og mange pumpedeler som må vaskes. Husk å sterilisere gryten først. Det gjør du ved å koke litt vann i den med lokket på i noen minutter. Da drepes alle bakterier, og du har en ren beholder å håndmelke deg i.

Ikke ty til flaske!
Det er naturlig å bli bekymret for om babyen får i seg nok mat mens dette står på. Og det kan være fristende å tilby babyen en flaske med pumpemelk eller morsmelkerstatning for å være sikker på at babyen får i seg nok. Men hvis babyen har gått fint opp i vekt til nå, tåler det fint noen dager med litt mindre matinntak. Dersom du tilbyr melk i flaske, vil de fleste sluke melken, og da er det stor fare for at de finner ut at det går mye fortere å spise av flaske. Dermed kan vegringen for brystet forverres.

Å tilby en baby med brystvegring flaske er litt som å tilby en toåring kake hvis hun ikke vil spise middag – kake spiser man alltid, uansett om man er sulten eller ikke. Og de fleste toåringer spiser gjerne bare kake istedetfor middag hvis de får velge. Sånn må vi tenke med flaske også, selv om det er det samme oppi den som i puppen. Det er så enkelt for babyen å drikke av flaske, at mange like godt bare vil spise av flaske.

NB! Dette gjelder barn som opplever en periode med brystvegring på noen få dager. Drar det ut i tid, og babyen ikke får til å die i søvnig tilstand, så må den få i seg mat på andre måter. Klarer dere å gi babyen melk med kopp, er det bra. Blir det vanskelig, kan flaske være et alternativ, men da bør du velge en flaske med minst mulig hull i smokken.

Hvordan vet jeg om babyen spiser nok?
I slike perioder kan det være lurt å telle antall tissebleier i døgnet for å berolige seg selv med at babyen får i seg mer melk enn man kanskje tror. Fem til seks tissebleier i døgnet er fint. Legg gjerne en notisblokk og blyant ved stellebordet, og sett en strek for hver tissebleie dere skifter, så har dere kontrollen.

Brystvegring etter sykdom
Dersom babyen har vært forkjølet, kan det være væske i ørene som kan gi ørevondt når babyen dier. Dier babyen fint i søvne, kan dere følge rådene over. Hvis det ikke hjelper, kan det være lurt å amme babyen i en stilling hvor hodet er høyere enn resten av kroppen.

Press aldri babyen til brystet!
Dersom babyen opplever å bli presset mot brystet, vil den bli enda mer frustrert, og du forsterker brystvegringen. Forsøk heller å gi babyen mest mulig positive opplevelser ved brystet, så vil denne fasen gå over.

Les gjerne mer om brystvegring på Ammehjelpen.no

Related posts

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Ammehjelpens begeistringspris 2018

Ammehjelpens begeistringspris for 2018 gikk til barselavdelingen ved UNN Tromsø. Prisen ble delt ut under Ammehjelpens fagseminar fredag 13. april. Jordmødrene Kathrine Hågensen og Kristina Halvorsen mottok prisen på vegne av UNN. Begeistringsprisen deles ut til en barselavdeling, helsestasjon eller andre som arbeider med ammende mødre. Den skal være...

Les mer

Kommentarer

 • Helen

  Hva med de som delammer og opplever brystvegring, noen gode tips til dem?

  • Tonje Gurrik

   Hei! Det kommer nok innlegg om dette også etterhvert! 🙂 Takk for innspill! mvh ammehjelper

 • Anne Berit

  Hva om man har begynt å gi flaske? Er det noen vei tilbake?

  • Tonje Gurrik

   Hei! Vi anbefaler at man gir langsom flaskemating for å forsøke å avvenne barnet fra å være vant til å få maten raskt (les artikkel på ammehjelpen.no). Hvis du trenger mer veiledning så ta gjerne kontakt med en ammehjelper via nettsiden hvor du kan velge mellom å ringe eller sende en e-post. Masse lykke til! mvh ammehjelper Tonje

Legg inn en kommentar