Brystspreng – nyttig, men besværlig

spreng i bryst

Det er fristende å ty til brystpumpe for å lette på trykket når melken kommer og du får brystspreng etter fødselen. Her skal jeg forklare hvorfor dette ikke er en veldig god idé.

Den kan dukke opp over natten, og kommer hos de aller fleste i løpet av de første dagene etter fødsel. Du våkner med harde, ømme bryst, og føler at de er overfylt med melk. Blodårene er mer tydelige enn noen gang, og amme-bh’en du investerte i kan knapt lukkes igjen. Barnet sliter med å få tak, og du vil bare få tømt dem så fort som mulig.

Før du kaster deg mot pumpen for å lette på trykket, vil jeg forklare deg hva som har skjedd rent fysisk – og gi deg råd som kan hjelpe. Og ikke minst hva du bør unngå – og hvorfor!

Du har rett i at dette er et ledd i at det kommer større menger melk, og råmelken går over til morsmelk som skal følge barnet ditt videre i ammeperioden.

Brystene hovner opp
Mange tror at nå er brystene så fulle av melk at her må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig.

Men slik er det ikke. Ja – det er mer melk der, men det har også skjedd en fysiologisk endring i brystene dine. Blodtilstrømningen har økt betraktelig for å forberede brystene på at de skal produseres melk, og med økt blodtilstrømning kommer det også mer væske ut i vevet. Du blir faktisk altså hoven, det vi så fint kan kalle ødematøs.


Tilasser seg livet som melkeprodusent

Denne endringen er forbigående, og varer cirka en uke, pluss/minus. Så snart melken er godt i gang, og kroppen din har vendt seg til sin nye oppgave med å ernære din lille, så vil hevelsene gradvis gå ned igjen. Du kan faktisk få følelsen av at «melken ble borte», at brystene virker litt slappere.

Men de er ikke tomme! Nå er melkeproduksjonen i en ny fase, og klar for å jevnlig bli pumpet ut fra melkesekkene med hjelp av oxytocinet som du og babyen din skaper en flom av sammen.


Men tilbake til den dagen du får denne brystsprengen.

Du har sikkert nå forstått at det altså ikke handler om en enorm mengde melk, men hevelser i tillegg til at «melken kommer». Barnet ditt er den beste til å lindre dette, ved å få ligge og die så ofte han eller hun vil. Hvis det er vanskelig å få tak i brystet, noe det ofte er fordi området rundt brystknoppen, areola også er hoven og hard, kan du forsøke Cottermanns håndgrep.

Sett fingrene dine rundt på areola omkring brystknoppen og press inn mot brystkassen. Hold i 1-2 minutter. Når du tar bort fingrene vil du se fordypninger der de var, dette er fordi hevelsen er trykket litt tilbake. Plasser fingrene på nytt der det ikke er fordypninger og gjenta.

Når du er klar vil areola være mykere og det blir lettere for barnet å få tak. Melkegangene har ikke like mye press på seg og ammingen vil kunne gå lettere. Denne teknikken setter også fart på utdrivningen din, slik at du vil se melken begynner å piple/sprute.


Ikke bruk pumpen mot spreng

Det kan være fristende å ta frem pumpen for å få ut mer melk etter amming. Det er ikke å anbefale da pumpen lager vakuum og suger til seg vevsvæske ut i vevet, og kan faktisk gjøre vondt verre. Hvis du vil ta ut litt melk før tillegging er det bedre å håndmelke litt.


Legg barnet til

Mellom ammingene vil det bygge seg opp ny spreng. Å pumpe eller håndmelke mellom amminger er ikke tilrådelig, da det vil gi kroppen signaler om å lage mer melk, og det kan føre til at du får verre spreng, lekkasjer og overproduksjon. Legg heller barnet til, og forsøk å lindre sprengen på annen måte dersom barnet ikke er klar for mat. Lekker du så må du passe på å bytte innlegg ofte så ikke du går rundt og er våt og kald på brystknoppene dine.


Varme eller kulde for å lindre

Noen syns varme kan lindre, å ha en varmepakning eller lignende på.  Pass på at det ikke er for varmt, så du ikke brenner deg. Samtidig kan varme også gjøre at det blir mer spreng for noen, da blodtilførselen øker der hvor det er varmt. Hvis det ikke er rett før amming kan du legge for eksempel en kald klut på for å forsøke å få hevelsene litt ned. Gjøres kun i korte sekvenser, og du skal passe deg for ikke å fryse. Faktisk så har en studie vist at kålblader på brystene kan føles kjølende og lindrende hos noen mødre. Ufarlig å forsøke- så hvorfor ikke 🙂

Bruk ellers god og romslig BH, og gjerne store ammeinnlegg av ull.


Kan det være overproduksjon?

Dersom du etter et par uker syns at det ikke gir seg med spreng, at du opplever å ha mye melk, mer enn barnet tar, så kan du ha fått overproduksjon. Er du i tvil om dette kan du ta kontakt med en ammehjelper som hjelper deg videre.

God hjelpeklem fra ammehjelper Tonje

Related posts

høring stortinget

Ammehjelpen på stortinget!

Ammehjelpen er som dere kanskje vet en frivillig, partipolitisk uavhengig, humanitær organisasjon som ble stiftet i 1968. Vi fyller altså 50 år i år 2018. Hipp hurra!!! Ammehjelpen består per i dag av rundt 160 aktive ammehjelpere som veileder andre mødre på fritiden sin. I 2017 besvarte vi nesten...

Les mer

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Legg inn en kommentar