Såre brystknopper – årsaker, forebygging og behandling

såre bryst

Det skal ikke gjøre vondt når barnet ditt dier! Får du smerter, må du hjelpe barnet slik at det får et bedre sugetak. 

Det kan starte allerede etter kort tid på barsel.

Brystknoppen er ildrød, og du aner en sprekk som er i ferd med å åpne seg for alvor. Du kjenner du gruer deg til å legge barnet til, og akkurat idet den lille suger tak som en sulten liten krokodille, rykker du til slik at brystknoppen akkurat rekker å få et ekstra «tygg» før krokodillen sitter fast. Tårene triller, og du lurer på hvor lenge du må holde ut før det vil bli bedre…

Smerte = Feil sugetak
Stopp litt. Du skal slettes ikke holde ut denne smerten. Du skal rett og slett ikke behøve å kjenne denne voldsomme smerten når du ammer – overhodet. Dette er et veldig tydelig tegn på at sugetaket til barnet er feil, og det du trenger er å få hjelp til å finne ut hva årsaken kan være og tiltak for å bedre det. Ømhet er normalt- man er øm i brystene når man har født, og det kan føles ekstra ømt de første takene barnet tar. Men det skal gi seg etter kort tid.

Det er viktig å være klar over dette allerede fra starten av – men det er aldri for sent å gjøre noe for å forbedre et sugetak, eller dietak som jeg foretrekker å kalle det, da barnet skal die og ikke suge på deg.

Forskjell på å suge og å die
Forskjellen på å die og suge er stor! Et barn som suger snurper munnen, drar kinnene innover og trekker i brystknoppen din for å få melk, mens det presser den stakkars brystknoppen hardt opp mot fremre del av ganen – som er hard og ruglete. 

Et barn som dier lager et vakuum med leppene og melker brystet ditt med bølgende bevegelser som stimulerer hele brystet til å tømme seg, imens brystknoppen får ligge langt bak i ganen der hvor det er bløtt mens den skånsomt spruter melken ned i svelget.


Slik går du fram

For å få til dette må barnet stimuleres til å gape stort opp før det får tak. Beste måten er å legge brystknoppen mot nese/overleppe, og haken mot brystet. Du må legge barnet tett inntil – det hjelper ikke å peke brystknoppen mot barnet i løse luften, barnet må kjenne fysisk at brystknoppen er der. Da vil barnet etter all sannsynlighet forsøke å få tak i den godbiten der oppe ved å gape høyt, strekke seg og bøye hodet litt bakover – perfekt for å få til godt tak! Da kan du løfte barnet enda litt tettere mot deg, og la barnet få brystet i munnen.

Mange føler at de «drukner» barnet ved å la det ligge for nærme, redde for at det ikke skal få puste. Mange føler derfor for å trekke brystet litt mot seg for å gi frie luftveier. Da kan du ende med å trekke akkurat litt for mye bryst ut av barnets munn igjen- og knoppen havner på feil sted der inne….. Barnet skal ligge tett til, lage en grop inn i mot brystet. Ligger hun med brystet ved nesen når du legger til vil hun automatisk tilte hodet bakover nok til at nesen får luft. Har du store myke bryst og barnet likevel får det for tett rundt nesen kan du legge fingrene på brystet ved nesen og presse lett ned mot nesen- nærmere barnet i stedet for å trekke brystet til deg.

såre bryst
Slik kan du lage «hamburger». Foto: Tonje Gurrik

Det hjelper ofte å lage en «hamburger» form på brystet ditt med den ene hånden, slik at barnet lettere får tak. Pass på at fingrene dine ikke kommer i veien, de skal holde langt inne på brystet, ofte utenfor areola. Det skal danne et stor form.

Det kan hjelpe å forsøke ulike stilllinger også! Tilbakelent ammestilling og tvillingstilling er verdt å forsøke! 


Men hva hvis det ikke funker?

Men så skjer det at man allikevel ikke får barnet til å ta godt tak. Det kan være flere årsaker til dette, og bør undersøkes av egnet helsepersonell. Husk at mange steder er det tilbud om amme/barselpoliklinikk i 6 uker etter fødsel. Der setter de gjerne av god til til å hjelpe deg, og de har god kompetanse på amming. Få noen til å ta en ammeobservasjon og vurdere:

    • Tungebåndet: Er det stramt slik at barnets tunge ikke omslutter brystet, løfter og holder vakuumet? Det kan være vanskelig for barnet å holde taket da. En lege kan henvise til barnelege eller øre-nese-halsklinikken for diagnose og behandling, men på barsel kan det være mulig å få klippet tungebånd som har tydelig stramt tungebånd. Snakk med barnepleier/jordmor/barnelege dersom du lurer på om det kan være årsaken. Flere og flere sykehus øker kompetansen sin på dette i disse dager.
    • Låsninger/smerter i kjeve/skuldre/nakke. Var fødselen vanskelig eller komplisert på noen måte? Ble det brukt tang/vakuum? Snakk med personalet på sykehuset, lege eller helsestasjonen som kan videreformidle hjelp hos f.eks. fysioterapeut.

Behandling av allerede såre knopper
For å behandle brystknopper som er såre er første prioritet å fjerne årsaken til det – det vil si rette på sugetaket. 

Når det er gjort, så er det ofte slik at man fortsatt er sår i starten. Hvis det kun føles sårt – uten åpne sår, sprekker og lignende, holder det oftest at man har bedre ammeteknikk – slik at det ikke fortsetter å gnage. Lufttørke etter amming, og ha skånsomme ammeinnlegg på. 

Dersom det har blitt sprekker, eventuelt i verste fall åpent sår, er det flere hensyn å ta. En sprekk som kanskje har blødd litt og er et tydelig sår, skal behandles slik vi behandler tørre og sprukne lepper. Det er viktig å unngå bakterier i sårene, som igjen øker risiko for bakteriell brystbetennelse. Vask hendene godt før håndtering av brystknoppen. Skyll med saltvann flere ganger daglig. Spør på apoteket etter egnet salve og smør brystknoppene etter amming slik at de ikke tørker ut. Da unngår du at de sprekker på nytt når du ammer, og såret får gro innenifra slik det skal.

Er det puss i såret bør du ta kontakt med lege for å få tatt en bakterieprøve og få råd om riktig behandling. 

Noen føler for å avlaste litt mens det gror, og da kan man håndmelke, eventuelt pumpe og gi barnet på kopp/flaske. Pass på å ha riktig størrelse på pumpeskjoldet. Melken er ikke skadelig for barnet å drikke, så lenge mor får medisiner som man kan amme med. Er du usikker kan du spørre tryggmammamedisin.no 

Andre årsaker til smerter i bryst og brystknopp kan for eksempel være sopp, Raynauds fenomen, og brystbetennelse. Det kan du lese mer om på ammehjelpen.no. Dersom ingen tiltak hjelper, og du tror du kan ha behov for å bruke skjold, ta gjerne kontakt med ammehjelpen så gir vi deg personlig veiledning. Skjold kan lette smertene for noen ( for de fleste er det like vondt med skjold også da brystknoppen fortsatt blir utsatt for dragninger) men det bedrer ikke årsaken til at du har blitt sår og du kan få dårligere uttømming av brystet (som ofte er for lite effektivt fra før pga feil tak). 

Ikke mist motet, og hold ikke ut intense smerter. Det finnes hjelp å få, og ikke minst andre måter å la barnet få den fine melken din på dersom det er nødvendig! 


God ammeklem fra ammehjelper Tonje

 

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar