Hva vil det si at mor og barn trives?

Nå har de nye retningslinjene for spedbarnsernæring fra Helsedirektoratet 2016 igjen blitt lansert og konkluderer med at det fortsatt er bra og trygt å fullamme i 6 måneder – hvis mor og barn trives med det. Men hva betyr egentlig det?

Retningslinjene er for helsepersonell, og er i utgangspunktet ikke noe mødre selv skal behøve å sette seg grundig inn i og på egen hånd ta avgjørelser ut fra, annet enn at dere bør vite hva som er anbefalt.  Men så er det jo slik at de aller fleste mødre likevel er opptatt av å vite hva som er best for deres barn – og det er det jo helt naturlig å være!

Du kan lese de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet i sin helhet her

I anbefalingen står det at man kan begynne å introdusere fast føde når barnet har blitt over 4 måneder gammel – hvis fullammingen ikke lenger fører til trivsel for mor og/eller barn.

Så hva vil det si, dette med trivsel for mor og barn?

For det er faktisk en ting mødre bør være bevisst på når helsesøster spør om dere trives med det.

At et barn muligens ikke trives med fullamming er basert på følgende:

  • Utilstrekkelig vektøkning/vekst.
  • At barnet virker sultent selv etter hyppige brystmåltider dag og natt (dette er for øvrig helt normalt å oppleve med nyfødte og babyer som er i økeperioder).
  • At barnet viser tydelig interesse for annen mat.

 Et barn skal vokse i mer enn bare vekten, det er 3 kurver som helsestasjonen følger, nemlig vekt, lengde og hode. Disse 3 kurvene indikerer barnets vekst. Det er derfor viktig at det er helsepersonell som skal ha ansvaret for å følge opp barnet ditt, og ut fra det gi råd. Barnet skal vokse i en oppadstigende kurve, og alle 3 kurvene skal sees på i forhold til hverandre. Om han eller hun ligger høyt eller lavt på kurven spiller liten rolle, barn er forskjellige og har ulike gener fra både små og store foreldre.
Helsestasjonen bruker WHO´s vekststandard. Snakk med helsesøsteren din om dette, be gjerne om å få se på ditt barns vekstkurver sammen med helsesøster, og legg en eventuell plan med henne dersom du lurer på å innføre fast føde.

Hva kan lav vektøkning skyldes?
Men det vi i Ammehjelpen er opptatt av da, er hva som skyldes den lave vektøkningen! Kan det være at mor har ammeproblemer vi kan hjelpe til med? Ønsker mor egentlig å fortsette å fullamme? Vi i Ammehjelpen kan hjelpe deg å kartlegge ammingen, om barnet dier godt og effektivt, ofte nok, om du har tilstrekkelig melkeproduksjon, eller kanskje faktisk har for stor melkeproduksjon? Dette er det vi ønsker å finne ut av før det er snakk om å introdusere annen føde. 

En slik utredning har du krav på å få ved helsestasjonen. Å få god og riktig ammehjelp før det foreslås å begynne med grøt. Har fullammingen gått bra frem til nå, så er det store sjanser for at det vil lykkes å gjøre tiltak, og fortsette å fullamme en stund til.

Mange mødre tar kontakt med oss i Ammehjelpen, og fortviler over at de føler et press på å starte tidlig med grøt, enda de egentlig fortsatt ønsker å fullamme. Og det er ikke sikkert at denne trenden er i ferd med å snu nå som anbefalingen er slik den er.

Derfor er det viktig at dersom det er ditt ønske å fortsette å fullamme, så er det god ammehjelp som er utgangspunktet. Så tar man det videre derfra.

Og nå har vi også dekket punkt to. Kanskje er det hyppigere amming som må til, kanskje er det ammeteknikk. Hvis veksten er god, og barnet er urolig, kan det faktisk være helt andre ting som uroer barnet enn at det er sultent. Tannfrembrudd kan være ett av dem, som et eksempel.

Men når det gjelder punkt tre: Barnet selv viser interesse for annen mat. Det kan være en god grunn for at dere ønsker å starte å gi smaksprøver. Og så lenge barnet er over 4 måneder, så kan dere det. Snakk med helsesøster om hvordan dere går frem.

Tegn på at barnet er fysiologisk modent for å håndtere fast føde, er:

  •  God hodekontroll
  • Evne til å sitte og til å bøye seg fram
  • Evnen til å gi signal om at de er mette, for eksempel ved å snu hodet vekk
  • Evnen til å gripe mat og forsøke å føre den til munnen.

(WHO 1989, Grenier & Leduc 2008). Slik vil det også være dersom mor ikke lenger ønsker å fullamme – da er det som det står i anbefalingen helt trygt å forsiktig innføre annen mat til den lille, etter at han eller hun har passert 4 mnd. Ikke før. Dersom barnet trenger tilskudd av annen føde enn morsmelk før det er det morsmelkerstatning som skal gies.

Nå har jeg tatt utgangspunkt hos mødre som fullammer, det vil være kanskje andre tiltak hos de som delammer og ikke minst hos de som ikke ammer. Det er også en sak for helsesøster. 

Her kan dere lese en ny, enkel og fin brosjyre fra Helsedirektoratet om mat for spedbarn! 

Ønsker dere lykke til, og vi i Ammehjelpen er her for dere som ønsker å amme, «heltid eller deltid»!

Ammeklem fra ammehjelper Tonje

Related posts

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Ammehjelpens begeistringspris 2018

Ammehjelpens begeistringspris for 2018 gikk til barselavdelingen ved UNN Tromsø. Prisen ble delt ut under Ammehjelpens fagseminar fredag 13. april. Jordmødrene Kathrine Hågensen og Kristina Halvorsen mottok prisen på vegne av UNN. Begeistringsprisen deles ut til en barselavdeling, helsestasjon eller andre som arbeider med ammende mødre. Den skal være...

Les mer

Legg inn en kommentar