Hvorfor er den lille så urolig på kvelden?

kveldsamming

Tenk deg at du kommer hjem fra en dag på jobb eller skole hvor du har hatt masse mas rundt deg. Støy, arbeidsoppgaver, folk som hele tiden vil snakke med deg og lære deg noe nytt.

Så kommer du endelig hjem, gleder deg til å «legge bena på bordet», spise litt snacks og bare kose deg før du endelig kan legge hodet på puten for en god natts søvn. 

Tenk deg at dette er den samme opplevelsen babyen din har. Babyen din får hver dag nye opplevelser, det er mye som skal læres og erfares på veldig kort tid. Disse erfaringene bearbeider barnet når dag går mot natt. Det blir roligere og det blir som å ta seg et skikkelig hjertesukk, senke skuldrene og bare ønske ro, fred, kos og deilig mat.

Hjelp babyen å finne ro
Da er det lite som skal til for at man blir urolig og stresset om man ikke får anledning til å få slappe godt av. Babyen kan gråte og virke fysisk urolig, kanskje også ved brystet. Da er det viktig å forsøke å hjelpe babyen med å finne ro.

Babyen din liker seg best i dine eller din partners armer, og veldig gjerne ved brystet ditt. Tett kroppskontakt, gjerne hud mot hud. Der finner han den ultimate roen og tryggheten. Og særlig hvis du selv også er rolig og avslappet. Å bære litt kan hjelpe en urolig baby. Synge, vugge, og sørge for lav lyd på tv´n, for eksempel. Når babyen faller til ro, er det lettere å legge til.

Viktig å vite
Når kvelden kommer skjer det også noen fysiske tilpasninger hos den ammende mammaen. Melkeproduksjonen senker farten litt, og utdrivningen din kan være litt tregere. Dette vil ofte føre til at vil babyen din gjerne vil ligge ofte og lenge til brystet – ja, nesten hele tiden kan det føles som. Når babyen spiser såpass ofte vil ikke brystet fylle seg så fort opp- og babyen nyter godt av det ved å drikke fet og godt fløtemelk. Får babyen lov til å bruke tid på å fylle opp med god fet melk, vil den være godt rustet for en natt med lite aktivitet og stimuli, og mer søvn. Er babyen utålmodig og kaver- så bytt bryst oftere, så hjelper det til med å stimulere utdrivningen litt oftere også.  Noen babyer roer seg best når mor faktisk går og ammer, og til det har jeg et tips jeg bare ikke kan la være å nevne: bæresjal! <3 Med denne kveldsammingen forberedes det til en god natt for barnet – og også for en sliten mamma. Vet man hvorfor det er slik er det ofte lettere å akseptere at det er sånn- og situasjonen blir mindre stress for begge. 

Mitt råd til dere er rett og slett å forsøke å finne en måte å møte barnet deres når kveldsuroen tar overhånd. Lag dere et rede i sofaen, ha alt innen rekkevidde: fjernkontroll, snacks, drikke og telefon. Støtt opp med gode puter, teppe og behagelige klær. Legg barnet til så mye hun vil. La babyen få sovne litt oppå deg, til hun vil ha litt bryst igjen. Og forsøk å ta livet med ro.

Be om hjelp, så du kan lufte deg
Det er også lov til å be om hjelp dersom uroen tar overhånd. Spør en god venn eller noen i familien om å ta en tur og se til den lille mens du lufter deg litt. Det har både babyen din og du selv godt av når det blir for mye. Da samler du nye krefter, mens en som ikke er fullt så sliten kan trøste. Man kan bli et nytt menneske på bare en liten gåtur i nabolaget.

Mine tanker og råd her dreier seg om den normale kveldsuro som de aller fleste med spedbarn opplever. Skulle du derimot oppleve at barnet virker smertepåvirket, generell mistrivsel og gråter utrøstelig dag etter dag, skal man rådføre seg med helsesøster eller lege.

Ønsker dere en god kveld med den lille!

Kveldsklem fra ammehjelper Tonje

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar