Kan morsmelken bli næringsfattig?

næringsinnhold morsmelk

Et spørsmål som vi i Ammehjelpen får innimellom er om morsmelken faktisk kan ha for lite næringsinnhold. Barnet dier og dier, men går ikke nok opp i vekt.

Mor opplever kanskje at det er rikelig med melk men likevel flater vektkurven ut. Kan melken testes? Er det noe mor bør spise for å øke fettinnholdet i melk?

Har du hørt om tilfeller hvor melken har blitt testet på sykehus kan det henge sammen med at det er morsmelk som skal gies til svært premature spedbarn, og at de kanskje har forsøkt for å regne seg frem til nok næringstillegg ved siden av, da de barna krever store mengder energi som de egentlig skulle hatt i mors liv. Men dette er helt spesielle tilfeller og det går jeg ikke videre inn på her.

Sånn for å aller først avklare: Nei. Morsmelken er ikke og kan ikke bli næringsfattig. Den kan ikke tape seg i næring, og det er ingen grunn til å teste melken hos mødre som ammer sine fullbårne friske barn.

Næringen i morsmelken er basert på næringsinntaket hos mor, men naturen er finurlig innrettet slik at morsmelken er førsteprioritet når næringsstoffer skal «deles ut», og barnet får derfor den næringen som er viktig for seg.

Har mor et dårlig kosthold er det i utgangspunktet mor som får «smellen» for det, enten det er for mye eller for lite av visse næringsstoffer og fett. Selv underernærte mødre har blitt testet for god næringsrik morsmelk. Det er kun tilskudd av D-vitamin fra 4 ukers alder som er nødvendig å supplere morsmelken med.

Likevel er kostholdet viktig!
Men for mødrene selv er det viktig å forsøke å holde et godt og næringsrikt kosthold, for å ha styrke og helse til å være småbarnsmor og for å produsere og drive ut morsmelk. For selv om næringen i morsmelk ikke forringes, så kan melkeproduksjonen gjøre det dersom mor er underernært eller har et kosthold som gjør henne syk, sliten eller gir andre helseutfordringer.

Spis variert og forsøk å få i deg den energien du trenger for å føle deg vel. Går du på spesielle dietter hvor du unngår visse matvarer så vær nøye med at du får de viktige næringstoffene på andre måter. Snakk med en ernæringsfysiolog eller legen din dersom du trenger råd. Langkjedede flerumettede fettsyrer (omega 3) er viktig å få i seg, og det er også med på å gi det gunstige fettet til barnet gjennom morsmelken. Så på den måten kan du bidra med å optimalisere melkefettet i melken din – gunstig for både mor og barn.

Det vi vet er at melkens fettinnhold endrer seg gjennom dagen, og etter innhold i brystet. Vi har formelken som kommer først når barnet tar brystet. Den er tynn og inneholder rikelig med melkesukker, og litt mindre fett. Den kan se ut som litt utvannet skummetmelk. Etterhvert som babyen spiser så stiger fettinnholdet. Man kan egentlig si at jo oftere barnet ligger til brystet jo mer fet melk får også barnet i seg. Da fylles ikke brystene seg helt opp før de «tømmes» igjen. Dette er fordelen med blant annet økedager og hyppig kveldsamming, som er ganske så vanlig i de 1000 ammehjem. På kveldstid har mor gjerne litt lavere melkeproduksjon, noe tregere utdrivning og en baby som vil ha stort behov for å finne roen etter en lang dag. Og premien er: ro, kos og fløtemelk. Likevel skal mødre ikke generelt gå rundt og bekymre seg for fettinnholdet i melken, det florerer mange misforståelser rundt dette. Les mer om for-og ettermelk her.

Overproduksjon?

Mødre som opplever at de har rikelig med melk, kanskje til og med i overkant mye kan likevel oppleve at barnet stagnerer i vektoppgang, og noen får til og med råd om å gi tillegg til tross for at de føler de har rikelig med melk. Jeg har også hørt om helsepersonell som da sier at mors melk ikke er næringsrik nok. Dette handler om for lite kunnskap om morsmelk og ammeproblemer. I slike tilfeller kan det være snakk om et stor misforhold mellom hvor mye melk mor produserer og hvor mye barnet har behov for for å bli mett – kraftig overproduksjon. Har du mistanke om at det kan være tilfelle for deg kan du lese mer på ammehjelpen.no.

Riktig dietak?
Noen ganger kan også ineffektivt dietak være årsaken til at barnet ikke får i seg nok melk, det kan være justeringer av ammestilling og ammeteknikk som må til, men det kan også i noen tilfeller komme av for stramt tunge- og leppebånd. Ta kontakt med helsestasjonen eller en ammehjelper dersom du føler du trenger veiledning. Ammeobservasjon og ammeveiledning er viktig for å finne ut av årsakene aller først.

Så for å konkludere helt til sist: Morsmelken din er næringsrik og fin, tilpasset barnets ulike faser i sitt tidlige liv helt fra råmelken og opp til 6 mnd når barnet etterhvert trenger mer variert næringstillegg. Men fortsatt er morsmelken en svært viktig del av barnets ernæring med masse næring og antistoffer. Det trenger du aldri være i tvil om! Problemer med vektoppgang avhenger av selve melkeproduksjonen og barnets evne til å effektiv få melken i seg, og det er der du skal kreve god oppfølging og veiledning!

Styrkeklem fra Ammehjelper Tonje

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar