10 tips til deg som delammer

 

Til deg som veldig gjerne ønsker å amme, og som til tross for å ha forsøkt alle råd for å opparbeide  nok melk til barnets behov, likevel ikke produserer nok. Her kommer det 10 tips for å få til en vellykket delamming!

  1. Stol på at delamming er mulig! Det trenger absolutt ikke være enten/eller- men tvert i mot begge deler!
  2. Amme eller pumpe ofte for å opprettholde produksjonen av det du kan tilby. Det betyr alt fra 8 til 14 ganger eller mer i løpet av døgnet.
  3. La barnet die fra begge bryst før tillegg gies. La barnet få god tid og hjelp gjerne til med brystkompressjoner mot slutten.
  4. Gi tillegg i små porsjoner etter hyppig amming i stedet for større og færre måltider. Da opprettholder du interessen for brystet og stimulerer melkeproduksjonen hyppig.
  5. Bruk hjelpebryst eller kopp når du skal gi tillegg. Det er gunstig for å unngå sugeforvirring.
  6. Har du mer melk på et spesielt tidspunkt kan det hende det holder med hyppig amming. Forsøk å holde mengden tillegg nede på et minimum. Barnet blir mettere av tillegg og kan derfor etterspørre brystet sjeldnere.
  7. Vektkontroller på helsestasjonen vil hjelpe deg å sikre nok inntak, men 5-6 våte bleier daglig og avføring flere ganger i uken er et godt tegn. Se alltid etter barnets trivselstegn i en helhet.
  8. Når barnet er 4 mnd anbefales det å innføre fast føde hos barn som delammes. Da kan morsmelkerstatningen gradvis reduseres. Snakk med helsesøster om dette.
  9. Forsøk å få til minst en nattamming. Da er prolaktinet som lager melken på topp!
  10. Ønsker du å gi tillegget med flaske anbefales langsom flaskemating. Det er mer skånsomt for barnets fordøyelse, kan hindre at barnet blir utålmodig ved brystet og at det blir overfôret.

Related posts

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Ammehjelpens begeistringspris 2018

Ammehjelpens begeistringspris for 2018 gikk til barselavdelingen ved UNN Tromsø. Prisen ble delt ut under Ammehjelpens fagseminar fredag 13. april. Jordmødrene Kathrine Hågensen og Kristina Halvorsen mottok prisen på vegne av UNN. Begeistringsprisen deles ut til en barselavdeling, helsestasjon eller andre som arbeider med ammende mødre. Den skal være...

Les mer

Legg inn en kommentar