gravid amme

Vi ser i Ammehjelpsgruppen på Facebook at mange gravide ønsker seg råd i forkant av fødselen- med tanke på amming, og noen tar også kontakt med oss direkte i Ammehjelpen.

Jeg blir så glad når jeg får lov til å gi råd til en lydhør mamma som ennå ikke har født, for la oss bare like godt innse at når fødselen nærmer seg så er det den veggen vi ser og som vi forbereder oss på å skulle klatre over- aller først. Jeg har selv vært vitne til at foreldre på svangerskapskurs faller litt ut når vi snakker om amming helt mot slutten. Da har de først fått masse informasjon om fødselen, det begynner å krible litt i bena og drømmen om sofa og hvile begynner å infiltrere seg inn i hodet og blander seg med stemmen til hun som snakker om råmelk og ammestillinger. Jeg har befunnet meg på begge sider av den talerstolen- og helt ærlig- jeg kan ikke huske at amming var et tema engang da jeg selv var gravid på kurs…… Det var det.

Mange av oss tenker at dette med amming er noe vi kan ta stilling til når barnet er født, og jeg opplever i allefall selv at de som oftest spør om råd før fødselen er de som har dårlig ammeerfaring fra tidligere. Mange tenker også at dette med amming er en naturlig del av det å bli mamma og er uforberedt på hvor mye amming det faktisk blir i starten og at brystsprengen skulle gjøre det nærmest umulig å få den lille til å få tak etter et par dager med problemfri amming.

Studier viser at mødre ikke har så veldig stor nytte av å få denne ammeinformasjonen dersom den kun blir gitt i form av en (av mange) brosjyrer som mor får stikket til seg under svangerskapet. En liten samtale hos jordmor i uke 27 om amming kan være rimelig glemt når barnet endelig er der. Det er alltid lurt å få med seg litt mer om dette med ammingen i forkant likevel. Og den aller beste måten å få til dette er å få se hvordan amming gjøres i praksis. Det vi husker lettest er det vi ser og får prøve oss på selv. Og ikke minst gjentagelser, det å kunne lete opp informasjonen og se den en gang til er svært hjelpsomt.

De første 8 dagene etter fødsel legger et viktig grunnlag for ammingen, og får man en god start da er sjansene gode for at det vil fortsette slik. Derfor lager jeg nå en liste til deg med linker til artikler og videoer hvor du finner viktige tips til en god ammestart. Linkene er farget med rosa- klikk deg rett inn i artikkelen der. Se og les nå, og spar på det til etter at barnet har kommet, sørg for at du kan ta dette frem raskt og enkelt når du ligger på barsel…. « Ja- hvordan var nå dette igjen!?»

AMMEHJELPSLISTE

La barnet ligge hos deg så mye som mulig, hud mot hud! Da fremmer du amming, gir barnet trygghet og lærer deg å lese barnets signaler. (Plastbaljen i hjørnet er beste fall fin til transport til og fra kantina).

Sørg for at barnet ligger i riktig posisjon og gaper høyt. Det skal ikke være vondt å amme. Litt ømt i starten kan det være, men vedvarer smertene gjennom ammingen og blir litt verre for hver gang- ring i snora og få noen til å observere ammingen din. Tilbakelent amming er en stilling det er gull verdt å prøve- les mer om det her.

Ellers finner du også råd en videosnutt her som viser hvordan legge best mulig til i vuggestilling.

La babyen få amme så ofte han/hun vil! Selvregulering forteller kroppen din at den skal sette i gang melkeproduksjonen, så jo oftere- jo raskere! Hyppig amming forebygger også forhøyet bilirubin (gulsott) og lavt blodsukker.
Unngå bruk av tillegg. Tillegg kan forstyrre melkeproduksjonen, barnets tarmflora og barnets vilje til å die. Anbefales kun til bruk ved medisinsk indikasjon. Det er helt normalt med nesten konstant amming i starten(- er det smertefullt må dietaket vurderes og justeres). Samsoving kan løse problemet med lite søvn- sannsynligvis vil dere begge få sove mer sammen enn hver for dere.

Be om avlastning hvis du er veldig sliten. Benytt muligheten mens du er på sykehuset. Personalet kan passe babyen mellom måltidene på natten så du får hvile deg, særlig viktig dersom du har hatt en spesielt tøff fødsel. Har du far/medmor med på familierom er dette deres mulighet til å trøste og bli kjent med babyen mens du får hvile.

Brystspreng kommer rundt 2.-4. dag. Brystspreng er hevelser i brystes vev og det finnes nyttige tiltak for å bedre den og hjelpe barnet med å få bedre tak. Cottermans grep er viktig å lære seg.

Ikke vær i tvil om melkemengden. Den første råmelken er like god og viktig for babyen som den modne melken som kommer senere. Friske fullbårne barn klarer seg fint på råmelken alene.

Ha tro på deg selv og din evne til å produsere melk! Å ha tillit til egen evne til å produsere kommer innenifra– men ofte må man endre sin måte å tenke på og være klar over at amming er en krevende jobb helt i starten. Men kan gi dere verdens beste lønn!

Til slutt: Noen barn er kvalme det første døgnet etter fødsel og er lite dievillige. Det er ikke vanligvis noe stort problem for barnet- ettersom de har et lite reservelager å gå gå. Det kan også være at du ikke får ammet av andre grunner, hvis du og barnet for eksempel blir adskilt for en stund. Da er det viktig at du benytter den enorme hormon-flommen kroppen din gjennomgår til å raskt komme i gang med melkeproduksjonen. Det kan du gjøre ved å stryke og rulle på brystknoppene så ofte du kan, og gjerne håndmelke hver 2.-3.time når du orker det. Samle opp melken dråpe for dråpe, for eksempel med en liten sprøyte eller kopp slik at barnet kan få det. Da hjelper du kroppen din i gang, og ha barnet hos deg så mye som mulig selv om barnet ikke dier ennå, det stimulerer ekstra. Å starte med amming forfra når barnet er klar for det er aldri for sent- men produksjonen din trenger å stimuleres tidligst mulig.

Dersom du skal ta planlagt keisersnitt kan du forsøke å håndmelke dråper i forkant av fødselen. Kommer det litt ut kan du samle opp dette slik at du har litt reserve til barnet dersom barnet ikke får die etter fødsel. Dette kan være en svært gunstig løsning dersom du har diabetes og barnet skal ha mat på medisinsk indikasjon, da kan han få disse dråpene som er dine egne!

Lykkeønskeklem fra
ammehjelper Tonje

Ammehjelper, barnepleier & ammeveileder NKA

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Comment ( 1 )

Legg inn en kommentar