Hvordan får jeg barnet til å gape høyt?

Vi maser mye om dette i Ammehjelpen, men vi kan ikke annet: For at barnet skal få til et godt sugetak, danne vakuum så brystet melkes godt og ikke suge på brystvorten- MÅ barnet gape høyt og få mye bryst i munnen.

Hvordan barnet dier på brystet ditt spiller en stor rolle for hvordan ammingen din føles, hvor godt barnet spiser og for hvor lang ammeperioden din blir. Mange sliter med sugetaket tidlig etter fødsel, mens andre kan merke at det endrer seg etter hvert som barnet vokser.

Slik skal babyen gape
Gape høyt er viktig! Hvis du lurer på hva vi mener med høyt, så er det ikke at barnet akkurat gaper så høyt at du rekker å dytte brystet inn i en liten «brevsprekk». Tenk deg hvordan du selv gjør det når du skal spise et eple. Ta et eple og gå foran speilet. Gap over det for å ta en bit. Sånn! Så høyt skal barnet gape. Hvordan holder du hodet ditt? Fremoverbøyd med haken mot brystet eller ser rett frem? Nei, akkurat i det du tar biten tilter du hodet ditt litt bakover før du gaper. Slik skal også barnet gjøre.

For å få til dette må barnet også ha brystvorten liggende riktig i forhold til seg. En brystvorte som serveres rett mot munnen, eller enda verre – mot haken, gir ikke barnet anledning til å gape høyt. Barnet har reflekser som gjør at det gaper i hele ansiktet, men for å få det høye gapet må brystvorten treffe nesen.

Brystvorten skal ligge ved nesen
Noen har lært at man kan legge brystvorten mot nesen og stryke den gjentatte ganger ned mot munnen. Men det som mest sannsynlig skjer da er at barnet rekker å bli litt forvirret, gaper først høyt for så å minske gapet i det brystvorten når munnen. La brystvorten ligge ved nesen, da vil barnet gape så høyt han kan og strekke seg etter den. Han må kjenne at den er der, det hjelper ikke å «vise den frem» – husk at den skal berøre nesetippen fysisk. Barnet må ligge tett inntil deg, slik at hodet tilter litt bakover når han gaper, med haken plassert mot brystets underside. Gi barnet tid nok til å gape høyt nok. Stort gap, og gjerne den lett søkende «virringen» med hodet, viser at barnet er klar til å gape over brystet.

Brystvorten skal ligge så langt inn i munnen at den ikke blir liggende og gnisse i ganen, men ligge nesten fritt der hvor det er bløtest. Da blir den behandlet like skånsomt som om den glir på gelé!

For å trigge disse gaperefleksene best mulig er tilbakelent amming en super måte å få det til på, hvor barnet selv finner frem. Men det er også gode teknikker for å få dette til i sittende stillinger hvor du er en mer aktiv del av tilleggingen.

I mangel på gode videoer på norsk om dette, har jeg laget en selv for å demonstrere dette. 

 

Årsaker til at det er vanskelig for babyen å gape høyt
Det finnes likevel mange årsaker til at barn ikke får til et godt tak på denne måten. Noen barn gaper ikke høyt uansett. Da kan det være bakenforliggende årsaker. En tøff fødsel kan gi påvirkninger hos et lite barn i lang tid. Noen er plaget med stivhet og smerter i kjeve, nakke og/eller skuldre som gjør det vanskelig. Andre glipper taket lett fordi de ikke klarer å lage vakuum. Det kan komme av flere årsaker, som for eksempel sugesvakhet og stramt tungebånd. Man kan hjelpe barnet med å holde et godt tak med mye bryst i munnen ved å holde «hamburgergrepet» som vist på filmen. Holder du barnet tett inntil, og holder formen på brystet i barnets munn, kan det være lettere for barnet å få die.

Er det et eldre barn, kan tannfrembrudd, oppdagelsen av omgivelsene rundt, uro og stress lett kunne påvirke barnet til å ikke få godt nok tak.

Dersom du opplever at barnet ikke dier effektivt, eller du sliter med smerter og sår til tross for tiltakene, så ta kontakt med ammepoliklinikk, helsestasjon eller oss i Ammehjelpen for videre veiledning. Vi har mange henvendelser i Ammehjelpen fra mødre med smerter og sår til tross for at «alt ser bra ut». Vi kan likevel ikke slå oss til ro med å si at «dette er normalt- dette må dere bare holde ut…..» For det er ikke slik det skal være. Få noen til å ta en skikkelig ammeobservasjon. Noen som kan det og ikke avfeier det med at alt er bra selv om tårene dine spretter og du gruer deg for amming. Da ER ikke alt bra! Be om hjelp fra en utdannet ammeveileder NKA/IBCLC, eller be den som skal hjelpe deg (helsepersonell) om å kontakte Nasjonal Kompetansetjeneset for Amming (NKA) for bistand. Kommer du ingen vei så kontakt oss i Ammehjelpen.

Stor klem fra ammehjelper Tonje

Related posts

høring stortinget

Ammehjelpen på stortinget!

Ammehjelpen er som dere kanskje vet en frivillig, partipolitisk uavhengig, humanitær organisasjon som ble stiftet i 1968. Vi fyller altså 50 år i år 2018. Hipp hurra!!! Ammehjelpen består per i dag av rundt 160 aktive ammehjelpere som veileder andre mødre på fritiden sin. I 2017 besvarte vi nesten...

Les mer

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Legg inn en kommentar