Våre gode hjelpere i ammespørsmål

ammehjelper

Helsepersonell og vi i Ammehjelpen har noen gode feer som hjelper til når man står fast i problemstillinger rundt amming. Det er viktig at de som veileder deg minnes på at de er der – og det kan du som mamma hjelpe til med!

Før vi får vårt første barn så har vel de aller fleste en idé om hvordan de har tenkt at det skal bli. Vi ser jo ammende mødre over alt, og mange tar det som en selvfølge at de også skal amme, og gleder seg naturlig nok til det lille nurket endelig ligger til brystet.
Alle er unike. 
Men så dukker det opp, det ene spørsmålet etter det andre. Og for mange er ikke ammingen så enkel likevel. Det finnes omtrent like mange forskjellige ammeerfaringer der ute som det finnes mødre, for vi er jo alle enkeltindivider med ulike kropper, sanser, hormonpåvirkninger, livssituasjoner, tanker og forventninger – og for ikke å snakke om alle de ulike barna våres!
Når man tenker etter er det ikke så rent lite vi ammehjelpere og helsepersonell skal vite om amming for å kunne hjelpe alle på best mulig måte. Selv er jeg den første til å innrømme at jeg mer eller mindre fikk sjokk da jeg begynte på barnepleierutdannelsen og jeg oppdaget hvor mange bøker det er skrevet om amming. Er det mulig liksom – hvor komplisert kan det egentlig være? Men enda så hadde jeg bare sett toppen av isfjellet.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming, NKA

Heldigvis har alt helsepersonell som jobber med amming i helsevesenet der ute noen svært gode hjelpere som kan veldig mye om dette med amming, og som selv forsker og oppdaterer seg på amming og ammerelaterte problemer og utfordringer hele tiden. Nasjonal kompetansetjeneste for Amming. Det er de som står bak mor-barn-vennlig initiativ i Norge, og som sørger for at sykehusene må følge visse krav for å bli godkjent som det. De holder kurs og har utdanning av helsepersonell i ammeveiledning. Og de har gjerne en finger med i spillet når saker om amming skal ut i media. De holder til ved det som kalles Ammesenteret ved Rikshospitalet i Oslo. De er blant annet spesialtutdannede jordmødre, sykepleiere og leger.

Minn helsepersonell om at NKA finnes
NKA er tar ikke imot henvendelser direkte fra dere mødre, men det er kjempeviktig at dere vet at de finnes! Er dere på sykehus, hos lege eller helsestasjon og står fast i et ammeproblem som helsepersonellet ikke kan så mye om, kan dere minne dem på at de kan ringe NKA for å få hjelp. NKA gir råd over telefon og e-post, og tar både helsepersonellet som ringer og den de prøver å hjelpe på alvor.

Vi i Ammehjelpen har noen linker til skriv fra NKA som kan printes ut fra ammehjelpen.no og tas med til lege, for eksempel ved spørsmål om sopp. Dette kan være til stor hjelp for dere når dere kommer til fastlegen.
Fastlegene jobber med så mye forskjellige sykdommer og problemstillinger at det er ikke alltid er så lett å huske eller vite om alt innen behandling av ammeproblemer. Da har de også muligheten til å ringe NKA og få veiledning, mens du allerede er der. Kjekt, ikke sant?

Du som privatperson kan dessverre ikke kontakte NKA direkte…..

Det er fordi NKA består av et fåtall personer som sammen innehar en spisskompetanse. Det betyr at vi andre veiledere skal kunne bistå med det aller meste- men kan bruke NKA der det er helt spesielle hensyn å ta eller medisinske tilstander vi ikke er så godt kjent med. De bruker sin arbeidsdag til å utvikle oss som jobber med amming, slik at vi kan forgrene deres kunnskap utover det ganske land. De har ikke kapasitet til å hjelpe hver enkelt mor personlig.

Våre gode feer
Vi i Ammehjelpen har også et tett samarbeid med NKA, for det er ikke alltid vår kunnskap strekker til heller. Da er NKA gode å ha. De er våre gode feer, og gjør det litt lettere å lete seg frem i jungelen av råd når vi står fast.
Så husk da damer – at det finnes kompetansehjelp for helsepersonell også, og minn dem gjerne på det når dere står fast i en vanskelig situasjon, for hjelpen kan være nærmere enn de tror. Og jo mer fokus og kunnskap om amming helsepersonell har, jo bedre blir tilbudet til alle dere fine mammaene og babyene deres.
Fordi dere fortjener det!

Kunnskapsklem fra
ammehjelper Tonje

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar