Amming og soling

Ja, så har det endelig blitt sommer og sol! Deilige tider med lettkledde mødre og barn. Allerede har kanskje våren gitt flere deilige solfyllte dager med såpass god varme at man har solt seg litt på puppene også.
Noen lurer på om toppløs soling og solarium kan være uheldig for den ammende. Da vil jeg kanskje begynne med å si at med mindre babyen ligger i stekende sol og blir ammet (eller i et solarium for den delen), så er det ingenting i veien for å sole seg toppløs. Når du skal amme så trekk inn i skyggen hvor det er trygt for den lille å bli ammet. Små barn skal ikke eksponeres for sol uten svært høy faktor og aller helst bekledning. De aller minste skal ikke oppholde seg i sol overhodet, men derimot ligge svalt i skyggen. Solen kan bidra til både overoppheting, forbrenning og dehydrering. Og en liten pause i solingen er godt for mor også.
Man skal selvsagt alltid være nøye med forbehold også for egen del når man ligger i sola. Solkrem! Vi har en sterk sol over oss som kan gi svært så uheldige konsekvenser, som i værste fall føflekk- og hudkreft. Følg anbefalinger for soling i både solarium og naturlig sol fra kreftforeningen.
Dagens lille preken.

Når det er sagt så kan solen også medføre noe positivt. Ta tenker jeg ikke bare på at man blir brun og fin, men man får også større tilførsel av D-vitamin naturlig i kroppen. Vi som bor her i Norden har mindre av dette om vinteren, men kan på sommeren faktisk oppnå såpass gode nivåer av D-vitamin at brystmelken også inneholder nok til å komme babyen til gode. Er du riktig interessert i denne forskningen kan du lese mer om det på Kellymom.

Når det gjelder solkrem på puppene så kan det som med alt annet finnes overfølsomhet for innholdet hos de små. Selv tåler jeg svært dårlig å få rester av solkrem i øynene. Og et barn som ligger ved brystet tar også ofte på brystet mens det dier. Og da er det fort gjort å gni det i øynene etterpå. Hvor mye babyen får i munnen og om dette er skadelig for babyen er uvisst- da det finnes utallige typer solkrem der ute- og det er foreløpig forsket lite på dette. Smaken kan nok også være ubehagelig. Du kan eventuelt spørre på et apotek om en skånsom type dersom du ønsker å sole deg toppløs, eller ha med uparfymerte våtservietter til å tørke brystet med før du legger til. Det aller sikreste er jo å ha en bh på så du slipper å smøre. I solarium trenger du ikke bruke smøring, så unngå å bruke kremer som i følge produsentene skal gi deg raskere brunfarge.

Så kos deg i varmen med bading og sol- og ta de nødvendige hensyn der det trengs.

Solklem fra ammehjelper Tonje

Related posts

Herde brystvortene – ja eller nei?

På 70-tallet ble amerikanske sykepleiere instruert til å lære bort herding av brysvorter til gravide. Dette var stort sett den eneste forberedelsen til amming som ble gitt til blivende mødre. At amming i seg selv var en av de viktigste grunnpilarene for god folkehelse og hvorfor, var lite kjent,...

Les mer

Ammehjelpens begeistringspris 2018

Ammehjelpens begeistringspris for 2018 gikk til barselavdelingen ved UNN Tromsø. Prisen ble delt ut under Ammehjelpens fagseminar fredag 13. april. Jordmødrene Kathrine Hågensen og Kristina Halvorsen mottok prisen på vegne av UNN. Begeistringsprisen deles ut til en barselavdeling, helsestasjon eller andre som arbeider med ammende mødre. Den skal være...

Les mer

Legg inn en kommentar