Avføring hos det fullammede barnet

hvor ofte skal baby bæsje

Ammehjelpen får en del spørsmål og uttrykk for bekymringer i forhold til avføringen hos morsmelkernærte barn. Og det er faktisk ikke så rart, for i løpet av det første halve året endrer avføringsmønsteret seg mange ganger. I både hyppighet, konsistens, farge og mengde. Selv om barnet kun får morsmelk.

Et fullammet barn blir svært sjelden forstoppet. For morsmelken er svært lettfordøyelig og inneholder faktisk et hormon som stimulerer tarmbevegelser hos barnet.

Det kan finnes tilstander hos det lille barnet som likevel kan føre til at barnet ikke får avføringen ut så ofte som det burde, og man ser da som regel andre symptomer på at barnet ikke har det bra i tillegg. Vektnedgang, matvegring over tid, smerter og søvnmangel kan være eksempler på det. Da skal man ta kontakt med helsestasjon eller fastlege.

Den aller første avføringen hos den lille er barnebek, eller mekonium som det heter på fagspråket. Denne avføringen har barnet opptil flere ganger de første par dagene etter fødsel. Noen babyer slipper avføring under fødselen mens de fortsatt er i magen, og da kan man se at forstervannet er grønn eller brunfarget. Har du vannavgang hjemme som har en slik farge ringer du sykehuset og opplyser om det, da vil de at du kommer inn slik at de kan følge med på at barnet har det bra under den videre delen av fødsel.

Når babyen har avføring etter fødselen har den en seig konsistens, og er svart/mørkegrønn i fargen. Det ser nesten ut som tjære. Det har ikke særlig mye lukt, så ikke sjelden har barnet avføring uten at foreldrene har merket det! Lurt å sjekke bleien ofte de første dagene altså, og særlig dersom barnet virker urolig.
Denne avføringen består av det som barnet har svelget og fordøyet etter at det har drukket fostervann inne i magen. Hår og hudrester er noe av «godsakene» barnet har svelget. Avføringen er såpass seig at den kan være litt plundrete å få vasket bort, da er mitt tips å holde barnets stump under springen i passe varmt vann (ca 37 grader) slik at beken mykgjøres, løsner og skylles bort av seg selv. Har den satt seg litt fast kan man ta litt babyolje på en myk klut og gni forsiktig.

Denne avføringen skal begynne å endre seg i løpet av 2-3 dager, det er tegn på at barnet får i seg morsmelk. Den blir først litt lysere grønn-brun i fargen. Og den blir nå gradvis mer flytende. Rundt 4. dag blir den sennepsgul i fargen, og det kan se ut som at det ligger små biter av kokkos i den. Avføringen lukter ikke direkte vondt, den har en mer søt-syrlig duft. Barnet har nå avføring flere ganger i døgnet, og dette er et godt tegn på at melkeproduksjonen er i gang!
De første 4- 6 ukene bør barnet ha rikelig avføring hver dag.

På ammehjelpen.no ligger en ammesjekkliste som NKA har utarbeidet  slik at foreldrene selv kan følge med på barnets spise og avføringsmønster. Da kan man vurdere om barnet får tilstrekkelig mat uten å veie barnet.
Er man i tvil om barnet faktisk melker brystet godt nok når det ammes så er det viktig å få noen til å observere ammingen. Noen barn kan lure oss ved at de lager tilsynelatende fine sugebevegelser, men at det kun er overflatisk og faktisk ikke melker brystet. Da vil heller ikke den lille få i seg nok mat. Suger babyen feil trenger det altså ikke gjøre vondt og bli sårt, det kan like gjerne gå andre veien. Lytt etter svelgelyder når utdrivvningen din starter, og husk at du skal kjenne gode dragninger i brystet (ikke smertefulle) når barnet dier. Ta kontakt med helsestasjonen eller Ammehjelpen dersom du mistenker at barnet ikke dier effektivt.

Når barnet ditt blir 5-6 uker gammel begynner avføringsmønsteret igjen å endre seg litt. Barnet har ikke nødvendigvis avføring hver dag lenger, selv om mange fortsatt har det. Det er rom for større variasjoner, og det er fordi barnets fordøyelse nå er blitt mer effektiv. Det vil si at mer at morsmelken blir tatt opp og fordøyet. Når barnet drikker godt med melk tas nesten alt opp av barnets kropp. Det kan føre til at det går flere dager mellom avføringene. 3-4 dager imellom er vanlig, opptil 7-11 dager er heller ikke unormalt! Man vil kunne oppleve at når den først kommer så er det rikelig, og babyen har kanskje jobbet litt med den ved å virke litt utilpass rett før. Etterpå føles alt så mye bedre. Dette er altså ikke forstoppelse, men en naturlig prosess i barnets kropp.
Hvis barnet virker svært plaget bør man rådføre seg med helsestasjonen. Det er heldigvis sjelden at fullammede barn får forstoppelse.

Når barnet nærmer seg halvåret er vanligvis avføringen fastere enn i begynnelsen.

Noen ganger kan avføringen være grønn. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noe galt. Se alltid på det i sammenheng med barnets trivsel. Har barnet det bra spiller det liten rolle om avføringen er gul eller grønn. Lege skal kontaktes dersom barnet har nedsatt almenntilstand og feber.

Dersom den grønne avføringen fortsetter kan det være flere årsaker:

  • Overproduksjon . Sees ofte i sammenheng med skummende konistens!
  • Overfølsomhet for noe mor spiser, feks. melkeprotein
  • Overgang til fast føde
  • Tarmvirus eller forkjølelse
  • Tannfrembrudd, ikke vitenskapelig dokumentert men erfaringsbasert. Teorien er at økt spyttproduksjon gjør at barnet svelger større mengder spytt som kan påvirke avføringen.

 

Dersom du oppdager blod i avføringen trenger det ikke bety at noe er galt, les mer om det på ammehjelpen.no .

Så- mine fine damer, det er ikke grenser for hvor mye rart vi skal følge med på hos disse små vakringene! Men sånn er det å være mamma. Heldigvis er det som regel ingen grunn til bekymring- men vi har dem jo lell! Og da trenger vi å få god informasjon, så håper jeg har bidratt til det.

Apropo bekymring. En nybakt mamma sa til meg her om dagen: «Jaja, en skal alltids ha noe å bekymre seg for! Det hjelper vel den dagen de er voksne!»……. Eh, nei. Beklager å måtte si det. Det går aldri over. Det er dette som er ekte kjærlighet!

Mammaklem
fra ammehjelper Tonje

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar