Hud mot hud

Vi ammehjelpere maser mye om dette med å ha barnet hud mot hud, og mange lurer sikkert på hva som egentlig er så spesielt med det og som skiller seg fra å ha barnet liggende inntil seg med klær på.

De signalene som sendes fra nervene i huden din og opp til hjernen er ekstremt følsomme for berøring. Tenk deg bare selv hvor sensitiv du blir når fremmede skal ta på huden din, for eksempel når du er hos legen. Det kan utgjøre en vesentlig forskjell om legen har hansker på eller ikke…. Sant?!
Eller hva med forelskelse? En lett berøring fra en du er forelsket i gir nesten elektriske støt gjennom kroppen din når hud møter hud. En fantastisk følelse av velvære! Det er direkte kontakt mellom nerveceller i huden din og huden til den som berører deg. Og det påvirker hormonert oxytocin i kroppen din i stor grad: Ikke uten grunn oxytocin kalles kjærlighetshormonet!

Å ha barnet hud mot hud er fra naturens side en slags medisin for barnet ditt. I dag benyttes mer og mer en metode som kalles «kenguru-metoden» på for tidlig fødte barn. Når babyen ligger hud mot hud på brystet til sin mor øker først overflatetemperaturen på mors bryst for å varme opp babyen, for så å senke seg til det normale slik at det opprettholdes en jevn temperatur for babyen. Babyen ligger der i varmen og kjenner duften og hjertelyden til mor helt tydelig- det blir en slags etterligning av det miljøet barnet kom fra og egentlig skulle ligge i litt lenger- nemlig livmoren!
Barnet roer seg, føler velvære og trygghet- og bruker minimalt med energi selv. Det regulerer dermed også blodsukkeret til barnet.

Å få ligge hud mot hud vil babyen din også har stor nytte av selv om babyen er frisk og født til termin. Det å stadig få lov til å samle seg og gå tilbake til det trygge utløser en enorm tillit fra barn til mor. Også far eller medmor kan ha denne kontakten med barnet sitt.

En liten digresjon: Å pakke barnet inn i klær og tepper etter fødsel fremfor å la barnet få ligge naken på mor kan faktisk gjøre barnet kaldere ettersom barnet ikke produserer varme på samme måte som oss. Når vi blir kalde så fryser vi- vi skjelver og kroppen jobber med å gjøre oss varme igjen, dette skjer ikke hos et nyfødt barn…..

Hormoner strømmer når dere har denne fysiske kontakten. Oxytocinet både hos deg og barnet ditt øker- og fortrenger stresshormonene. Dere blir avslappet og på en måte beruset av kjærlighetshormonet. Det har til og med bevist seg å være smertestillende for barn som får ligge hud mot hud. Det kan være godt for en baby som har vært igjennom en vanskelig fødsel, for eksempel med tang eller vakuum.

Når barnet ligger slik hud mot hud oppå deg vil barnets nyfødtreflekser også trigges- de refleksene som setter igang et søk etter mat, og som vi ser i den aller første timen etter fødsel hvor barnet får ligge uforstyrret på mors mage og bryst. Barnet går igjennom noen faste sekvenser på sin vei mot brystet når barnet får ligge slik. Det er fascinerende å se, og metoden kan brukes lenge etter at barnet er født.

Hånden føres mot munnen
Tungen beveger seg
Munnen åpnes
Barnet fokuserer på brystvorten
Barnet kravler seg fremover mot brystet
Barnet tar på og griper brystvorten
Barnet slikker
Barnet tar tak og dier

Dette er barnets naturlige vei til brystet, og anbefales alle som vil amme barna sine. En fantastisk mulighet også når mor og barn har vært adskilt etter fødsel. Når barnet ligger slik og dier på deg hud mot hud så er hormonene i høygir hos dere begge. Oxytocinet strømmer både på grunn av hudkontakt og at barnet dier og sørger for at prolaktinet som lager melken også får seg en kraftig boost!

Så har du et barn som er litt urolig, eller som kanskje trenger å stimuleres til å finne brystet er det å kle av barnet og deg selv og ha denne kontakten en veldig god start! Gi dere selv denne muligheten ofte, og dere vil finne en helt unik ro sammen som er godt for kropp og sjel.

 

Varm klem kinn mot kinn
fra ammehjelper Tonje.

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Comment ( 1 )

Legg inn en kommentar