Finnes det ammevennlig flaskemating?

brystpumpe

Det finnes pr. i dag ingen flaske som ligner puppen eller får barnet til å die på den som om det var på et ekte bryst- og da mener jeg absolutt ingen….. Og jeg tror faktisk heller aldri det kommer til å finnes noe sånt. For det unike med pupp er at det melkes og ikke tømmes kun med «suging». Hvilken flaske hver enkelt foretrekker er en smakssak altså- og ikke forbundet med at den ene er mer lik et bryst eller ikke.

Når man gir barnet pupp har barnets tunge en ganske så heftig oppgave. Den hjelper til med å holde vakuum slik at puppen blir «låst» innenfor barnets lepper ved at barnets tunge løftes opp mot ganen med brystet i mellom. All lufttilgang mellom munnen og brystet forsegles, og puppen sitter. Så begynner det mest fascinerende å skje- og dessverre kan vi ikke se det selv mens det skjer. Den midtre delen av barnets tunge begynner å jobbe med å lage bølgende bevegelser. Jeg sammenligner det litt med det du ser hvis to personer holder et laken mellom seg og begynner å riste i det. Eller hvordan en larve beveger seg bortover. Denne bevegelsen melker brystet og regulerer også strømmen slik at barnet svelger det som kommer i riktig tempo og til riktig tid. Utdrivningen inne i brystet hjelper til med å lage tidsintervaller av melkestrøm, barnet og brystet får drahjelp av den mekanismen slik at brystet tømmes. Utdrivningen er ikke konstant som melkestrømmen fra en flaske. Vi snakker et skikkelig genialt naturlig samspill!

Dette kan ingen flaske gjenskape. Men noen ganger er det faktisk hensiktsmessig å gi barnet flaske. Når ammingen er etablert kan man innføre flaskemating der det er ønskelig.
I starten når amming skal etableres anbefales kopp fremfor flaske, og delammere eller mødre med premature kan med fordel forsøke feks. hjelpebryst! Det finnes utallige grunner til at man må supplere puppen- så det skal jeg ikke gå inn på nå. Men jeg har veldig lyst til å bruke dette innlegget til å fremsnakke en måte å gi hvilken som helst flaske med en så ammevennlig metode som mulig! Ja- forresten! Ikke bare ammevennlig- men barnevennlig også!

Når man skal gi flaske vil de aller fleste legge barnet i armkroken og tilte flasken med bunnen opp for å gi. Da begynner melken å piple/renne ut og barnet setter ofte i gang med å sluke det hele i deg. Slike måltider tar som regel svært kort tid- og i de aller fleste tilfeller så spiser barnet alt i flasken hvis man ikke er oppmerksom på signaler barnet gir om at det nå faktisk er nok. Slike signaler handler gjerne om at barnet begynner å gjøre fakter som å bevege mer på armene/bena, økende urolige bevegelser, ser til sidene og svelger mange ganger etter hverandre uten å trekke pusten. Barnets sugerefleks og melken som renner gjør at selv et barn som egentlig er mett vil fortsette å suge, og ikke minst svelge- barnet har jo ikke noe valg!

Dette kan resultere i flere ting: man misforstår hvor mye/lite mat barnet egentlig trenger, barnet kan bli urolig, få luftsmerter og magesmerter av overfôring og barnet kan også lære seg at det finnes lettvinte måter å få mettet magen fortest mulig- og begynner å foretrekke flasken fremfor puppen……

Så- hva bør man gjøre for å forebygge dette?

Det kalles langsom flaskemating, og krever ingen dyre, fancy flasker. Det er kun bittesmå endringer i måten man gir flasken på som kan ha store fordeler for både barnet og for ammingen.

Slik gjør du:

Legg barnet i armkroken lett tilbakelent- men ikke liggende på ryggen flatt. Ha barnet tett inntil deg.

Bruk en flaske med så lite hull som mulig i tuppen.

Legg flasken i nesten helt horisontal stilling- da ser du at tuppen fyller seg med melk- men den renner ikke ut! Ikke tilt flaskebunnen oppover.

Legg tuppen mot barnets overleppe/nese og vent til barnet gaper før du lar henne få tuten i munnen. Barnets lepper skal omslutte den tykke delen av flasketuten, hun skal ikke nippe til selve tuppen.

Når barnet begynner å suge så vil barnet på denne måten ta naturlige pauser, du vil se at hun stopper å suge litt- puster litt- før hun suger igjen.

Legg gjerne inn selvvalgte pauser. Når du ser hun stopper litt, ta bort flasken litt, kanskje se om det trengs å rape. På denne måten lager du naturlige pauser i melkestrømmen, slik det er når barnet dier på puppen.

Etterhvert som tuppen ikke lenger er fylt med melk kan du tilte på flasken litt så tuppen fortsatt har melk, men ikke mer enn du må.

Veldig ofte vil du oppleve at hun faktisk stopper før flasken er tom. Og da er hun sannsynligvis mett, eller kanskje hun bare vil rape litt? Prøv deg frem. Men sovner hun og virker fornøyd så ikke stress med å stimulere til mer suging. Er hun mett så er hun. Barnet har like stort behov for å avslutte når hun er mett med en flaske som ved et bryst. Det samme gjelder hvor ofte hun spiser. La barnet styre inntak og tidsintervaller- så lenge barnet er friskt.

En slik måte å mate på vil føre til at måltidet varer litt lenger- men det er bare bra for den lille! Og så kan jo matestunden bli kosestund også. Babyen må fortsatt jobbe for å få melken ut, den kommer ikke rennende «gratis»- og babyen har faktisk mulighet til å vise at nå er det nok.

Anbefaler denne metoden til alle som skal gi med flaske <3

 

 

 

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar