Å være barnepleier og ammehjelper kan virkelig være verdens mest takknemlige jobb! Jeg er heldig å få lov til å være med på den største dagen i andres liv, og få hjelpe dem med en så god start som mulig på en barseltid jeg vet kan være tøff for mange. Du skulle bare vite hvor god den følelsen er når jeg ser en barselkvinne smile gjennom tårer av fortvilelse når hun får en klapp på skulderen, en hånd som strykes på kinnet, en klem, eller bare blir lyttet til. Og ikke minst når hun får råd og veiledning som hjelper henne med det hun akkurat der og da føler er vanskelig.

På barsel er det gjerne sugetak og brystspreng som er de første og største fysiske utfordringene for en nybakt mor. Men ikke sjelden må jeg også minne om barnets naturlige etterspørsel etter pupp, når mor føler hun ammer i ett eneste kjør med kun korte pauser før lillemann skriker etter mer.

For de fleste, vil jeg påstå, er fødselen den store barrieren man skal forsere før man i det hele tatt kan tenke seg å fordype seg i ammeverdenen. «Klarer jeg fødselen, så klarer jeg alt!» Så kommer barseltiden.

Hørt på fødestua: «Det har vært en tøff graviditet. Det skal bli så godt når hun endelig kommer, så får vi endelig bare slappet av og kost oss fremover! <3» En nydelig innstilling da – men er den realistisk, syns du? Å ja – det blir mye kos og fine stunder – men jeg tror det er ganske mange som blir overrasket over de fysiske og følelsesmessige følgene etter en fødsel.

Forberedelse er det beste. Å virkelig forberede seg på hva som kommer. Det kan hjelpe, faktisk. Trygghet helt fra start gir mer rom for kos og senkede skuldre.

Og så har vi som jobber med dere barselkvinner en viktig oppgave: Å hjelpe dere, og å trygge dere. Å gi dere en hånd å holde i over kneika. Med veiledning, samtale og nyttige råd. «Heia heia!! Dette klarer du! Du er fantastisk flink – og tenk: du er den viktigste personen for barnet ditt akkurat nå!» Jeg ser det for meg – som en sekundant som løper etter Marit Bjørgen. Kort tid på å formidle et budskap som skal hjelpe deg og heie deg frem.

ALLE mødre på barsel skal få denne hjelpen. Uansett om du ammer eller ikke, uansett hva årsakene er til det ene eller det andre. Du er et voksent menneske – du har faktisk blitt mamma. DU bestemmer hvordan du vil ha det – vi TILPASSER oss deg. Uansett!

Det er ikke til å komme fra at amming er anbefalt. Det har utrolig mange fordeler og er folkehelsegrunnlag nummer én! Men….. Ikke alle kan eller ønsker å amme. Og heldigvis lever vi i et land hvor det er trygt og godt nok å gi barn morsmelkerstatning. Disse mødrene skal også få støtte og hjelp på barsel – selvfølgelig! Det er masse å lære seg for dem også! Kjempemasse! For det er absolutt ikke slik at erstatning og flaskemating er en lettvint greie.

Jeg, som er ammehjelper i tillegg til å jobbe som barnepleier, er naturlig nok ekstra opptatt av å hjelpe de som ønsker å amme med å få en så god start som mulig. Men jeg nekter å påta meg tittelen som «Ammepoliti». Et politi skal holde orden i rekkene og sørge for at Norges lover holdes. Hvis du bryter loven må du stå til rette for lovbruddet du har begått. Jeg kan ikke si meg mer uenig i denne karakteristikken av ammehjelpere og mine kolleger på jobb.

Vi har heldigvis ingen lovfestet plikt til å amme. Er det noe som er aller viktigst i hele barselverdenen for oss, så er det at mødre skal gjøre det de selv føler er riktig. Og uansett valg skal de få hjelp og veiledning videre. Men det vi derimot noen ganger ikke får med oss, er morens egen tvil. Og hva hun EGENTLIG ønsker å få råd om. Hvis en mamma kontakter meg som ammehjelper fordi hun har store smerter når hun ammer, er det riktig av meg å si at hun bør legge ammingen på hyllen? Eller skal jeg faktisk gi henne de rådene som kan hjelpe henne å amme videre?

Mange mødre har et brennende ønske om å få til å amme – og vil ikke gi seg på tørre møkka. Men det finnes også noen som begynner å tvile på om dette er noe de ønsker å fortsette med – for de opplever en hverdag som blir mer og mer gledesløs. Likevel søker de råd hos en ammehjelper, i håp om å få en slags tillatelse til å slutte å amme. Men det er ikke det de sier. De sier de vil ha ammehjelp. Noen ganger forstår jeg hva moren egentlig ønsker – og da kan jeg støtte og hjelpe henne med det. Jeg vil så gjerne vite om det, bare. Hvis du tar kontakt med oss for å få hjelp med å slutte – så må du si det. Sier du at du vil ha hjelp til å amme videre, så er det den hjelpen du får. Og da tråkker jeg jo på deg mens du ligger nede, hvis det ikke egentlig var det du var ute etter! Det vil skje igjen, gang på gang. At vi mener vel. Men gjør det vondt verre. Det er ikke meningen.

Jeg er IKKE Ammepoliti. Jeg kjemper FOR mødres rett til å bestemme over egen kropp, ikke mot den!

Ammehjelpen er heller ikke et ammepoliti. Vi kan faktisk ikke tolerere at enkelte dømmer mødre for deres valg. Det slås hardt ned på i Ammehjelpsgruppen vår hvis noen prøver på noe slikt. Vi er en støttende organsisasjon. Vi fremmer amming – ja. Men vi hjelper deg også til å avslutte den når det føles riktig for deg. Uansett hvor lang ammekarriere det ble. Snakk med oss hvis du kjenner på tvilen. Ikke vær redd for det. Vi vil deg vel!

Klem fra ammehjelper Tonje

 

 

 

 

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar