AMMEHJELPER OG FANTASTISK STOLT AV DET !

En god, dedikert ammehjelperkollega Stine Hanssen Brattlands eget blogginnlegg.

Måtte jo bare deles av en annen stolt ammehjelpekollega!

 Jepp. Jeg er ammehjelper. Ammehjelpen er femti år i år, og det hele ble feiret med brask og bram i Oslo for noen dager siden. Da ammehjelpen ble etablert, var det med et mål om å selv bli overflødig. Nå har jeg bare vært ammehjelper i fem år, så vet ikke alt om hvordan ting har vært før. Men så langt, i mine fem år som ammehjelper har jeg aldri følt at vi, jeg og de andre som på en eller annen måte er engasjert i ammehjelpen trengs mer enn det vi gjør akkurat nå, i det Herrens år 2018. I verdens beste land å føde i, bla bla bla. Jeg skal ikke skrive om barselomsorgen og hva jeg mener om den. Det ville gitt meg både utslett, krakilsk sinne og hikke. Ikke i dag. I dag skal jeg bare skrive om meg og ammehjelpen.

Hva gjør en ammehjelper sa du? En ammehjelper er en kvinne (ja, det er et krav om egen ammeerfaring, slike eies meg bekjent kun av kvinner) som hjelper mødre med å fikse amming. Rett og slett. Det kan være å svare på korte greie spørsmål, og det kan være å greie ut lange kompliserte saker, og alt midt imellom. Summen av alt vi driver med er at vi ønsker å bidra slik at enhver mor kan få amme barnet sitt så lenge hun selv ønsker, og at hun får den hjelp hun behøver. Så enkelt, eller så vanskelig. Dette gjør vi fullstendig frivillig, vi betaler til og med en kontigent for å få lov til å sette merkelappen «ammehjelper» bak navnet vårt.

Jeg har fått spørsmål om jeg går rundt og ammer andre sine barn. Svaret er altså nei, det gjør jeg ikke. Måtte blitt tørrmelk isåfall, det er i disse dager tre år siden sist jeg ammet. (Jajo okej, dette er en sannhet med modifikasjoner. Jeg har faktisk ammet en annen kvinnes baby. Barnet er arvingen til en god venninne av meg. Komplisert fødsel, komplisert start, kjapt kokt ned til at venninna mi hadde mindre melk enn barnet hadde behov for akkurat da, og dessuten var totalt utkjørt etter en maratonfødsel. Jeg tilbydde meg å passe barnet sånn at hun kunne få sove litt, og spurte om hva hun ønsket jeg skulle gjøre dersom barnet våknet og var sultent. Erstatning eller pupp fra meg. Hun ble sjeleglad for spørsmålet, og valgte det siste. En vennetjeneste jeg er glad for å kunne ha ytet, og glatt hadde gjort igjen. Dersom jeg altså hadde hatt melk fremdeles da)

Jeg interesserer meg for amming. Jeg har lest om amming. Jeg har besvart og bestått ammehjelperoppgaven, og med det fått bekreftet at jeg kan ihvertfall det helt grunnleggende om amming (jeg vil også påstå at jeg kan den del mer enn noen helsepersonell, men selvsagt ikke alle. Og det er mange ammehjelpere som er langt flinkere enn meg) Men jeg er ikke så verst altså. Da jeg ble oppfordret til å slanke min fullammede michelinbaby på seksmånedskontrollen (man skal altså aldri slanke en baby, og ihvertfall ikke en morsmelkernært en) av legen på seksmånedskontrollen, kjente jeg på en velkjent følelse av trass. Et lite føkk ju. Altså. Jeg argumenterte på mitt usikre muntlige vis (jeg hater å argumentere, og ihvertfall muntlig, men altså! En lege (vikar, men likevel) på helsestasjon, som oppfordret meg til å slanke babyen min, og som attpåtil  insinuerte at det omtalte barnet ikke rullet rundt fordi hun var for tykk! Fordi jeg slenge ut puppen for ofte?! Jeg minnes at jeg freste ett eller annet og marsjerte ut. Med en vennlig tupp bak fra en ammehjelper i barselgruppa, bestemte jeg meg for å formalisert kunnskapen min litt. Jeg bestilte ammehjelperoppgaven på ammehjelpen sine nettsider, besvarte den etter beste evne, og poff. Dermed var jeg ammehjelper. Det er jeg dritstolt av.

hentet fra bloggen til fruhattifnatt

 

 

Related posts

vil ikke amme

Stramt tungebånd og ammehjelp

De siste årene har det begynt å spire et større engasjement rundt tungebåndsproblematikk, både blant mødre og helsepersonell. Og det er bra- for det er nok dessverre et altfor stort antall mødre og barn som har måttet forsake ammingen på grunn av manglende kompetanse og hjelp i det offentlige...

Les mer

Legg inn en kommentar