Ammehjelpen på stortinget!

høring stortinget

Ammehjelpen er som dere kanskje vet en frivillig, partipolitisk uavhengig, humanitær organisasjon som ble stiftet i 1968. Vi fyller altså 50 år i år 2018. Hipp hurra!!!

Ammehjelpen består per i dag av rundt 160 aktive ammehjelpere som veileder andre mødre på fritiden sin. I 2017 besvarte vi nesten 50.000 henvendelser på sosiale medier, telefon, e-post og hjemmebesøk.

Vi mottar årlig tilskudd fra statsbudsjettet men de siste årene har ikke dette tilskuddet økt. Det har heller gått ned. Mens vi har en økende storm av henvendelser, og dermed også har flere oppgaver som vi trenger mer penger til å drifte.

Etter at Statsbudsjettet var lagt ut, og vi konstaterte at bevilgningen for 2019 var på samme nivå som i år, bestemte vi oss for å søke om å delta på budsjetthøring til Helse- og Omsorgskomitéen. Søknadsfristen var veldig kort, men med så mange driftige og dyktige damer i Ammehjelpen var ikke dette noe problem. Vi samarbeidet om å lage en meget bra søknad som ble sendt inn i løpet noen få dager. Svaret kom, og vi fikk plass i programmet for budsjetthøring torsdag 18/10 med tre (!) gylne minutter til rådighet for å tale vår sak.

høring stortinget

Dagen nærmet seg, og nestleder og vår fantastiske administrator i Ammehjelpsgruppen Camilla Amundsen reiste fra Bodø med fly. Vår uunnværlige daglig leder Anne Sigstad satte seg på tog fra Biri for å delta, og jeg tok togturen fra Røyken inn til hovedstaden. Sommerfuglene i magen var definitivt tilstede mens vi ruslet i retning Stortinget en nydelig oktoberdag i Oslo klare for budsjetthøring.

Endelig var det vår tur. Vi ble geleidet inn i lokalet der helse og omsorgskomiteen satt. Direktesendt på tv. Alvoret lå i lufta. Fra 15.45- 15.48 holdt nestleder Camilla Amundsen en forrykende god tale. Den inneholdt alt: alvor, følelser, humor og bekymringer fra vårt ståsted med herlig Bodødialekt og ekte engasjement fra hjertet. Kunne ikke vært bedre, takk Camilla <3

Så nå venter vi i spenning. Vil vi få noen kroner mer? Vi har søkt om økt tilskudd og hva tenker vi bruke pengene på tenker du kanskje…les videre under her!

Ammehjelpen har en stor artikkelsamling med gode artikler om amming, men arbeidet med oppdatering er stort og må lønnes. Det er mange som benytter seg av artiklene våre, ikke bare foreldre, men også helsepersonell. Vi jobber for at det skal være gode og kunnskapsbaserte artikler.

Vi måtte i fjor kutte ut gratis utsending av brosjyrer til helsevesenet fordi økonomien ikke strakk til. Dette ønsker vi å starte opp med igjen, men da trenger vi mer penger.

Vi trenger også penger til å dekke en kurshelg for våre fantastiske og engasjerte ammehjelpere. Vi arrangerer en årlig fagdag for helsepersonell og ammehjelpere. I forbindelse med dette har vi også landstreff. Vi har fram til nå dekket en liten andel til hver ammehjelper, men jeg skulle så inderlig gjerne kunne dekket hele denne helgen for ammehjelperne. Det er så viktig med faglig oppdatering, diskusjoner, erfaringsdeling og sosial omgang med andre ammehjelpere, og det er det minste man burde få tilbake for mange timers frivillig innsats i løpet av året mellom jobb, henting/kjøring av unger, middagslaging og hverdagen ellers.

Vi har regnet ut fra aktivitet i 2017 at Ammehjelpens frivillig arbeid og aktivitet tilsvarer 21,8 årsverk. Dette tilsvarer 9 millioner kroner hvis man tar utgangspunkt i startlønn for sykepleiere (400.000 kr). Så vi må kunne si at vi gjør en betydelig frivillig innsats, verdt mange kroner og ører. Men mest av alt gir det oss en utrolig god følelse og kunne hjelpe andre. Og jeg er stolt av av å tilhøre denne fine organisasjonen og si at jeg er ammehjelper.

Her kan du se opptaket fra høringen.

Vi håper og krysser tær og fingre for økte midler slik at vi får gjort enda mer for familier, mødre, barn og amming i Norge.
Heia Ammehjelpen!

Klem fra
Kine Vazon, styreleder i Ammehjelpen

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer

Legg inn en kommentar