Friske nybakte mødre trenger også hjelp

Tenk deg at du sitter der hjemme med ditt nyfødte og sultne barn, med sprengte og kjempevonde pupper og ikke aner hvordan du skal komme seg gjennom natten. Da trenger du å kunne trekke i snoren og få hjelp, og ikke måtte vente på at jordmor kommer i morgen.

Av Ingrid Graue Handeland
Trebarnsmamma, sosionomstudent og ammehjelper

Som direktør på kvinneklinikken Susanne Albrechtsen skriver som svar på mitt innlegg synes jeg det kjempeflott at alle som skal få være på barsel vil få familierom. Det vil si at vi, som fikk premature tvillinger mest sannsynlig hadde fått dette. Det som derimot ikke nevnes er alle som ikke kommer til å få dette tilbudet. På den nye klinikken som skal bygges vil det være færre sengeplasser enn i dag. Det kan fremstå som like mange som før, men i den nye avdelingen telles fødestuer som sengeplasser. Det legges videre opp til at friske kvinner, altså kvinner som ikke har en medisinsk grunn til å bli, skal
reise hjem få timer etter fødsel. Det er ikke nok å være en «frisk» nybakt mamma som bare trenger hjelp og støtte.

Jeg tenker tilbake på når vår første ble født. Jeg hadde gjennomgått en helt problemfri fødsel, og sønnen vår var frisk og rask. På den nye klinikken hadde vi nok blitt sendt hjem. Men du og du, så glad jeg er for at vi ikke trengte det. For mange er det riktig å reise tidlig hjem. Det er derfor veldig flott at det legges til rette for hjemreise, men som nybakt mamma så trenger man å føle seg trygg! For veldig mange vil det si å få lov å være på sykehuset hvor man har kvalifisert hjelp tilgjengelig.

Jeg er frivillig ammehjelper, det vil si jeg er en av rundt 160 kvinner på landsbasis som jobber frivillig for å hjelpe mødre som ønsker å få til ammingen. Bare i fjor hadde vi 48 000 henvendelser. Som ammehjelper ser jeg hvor stor pågangen fra ferske barselkvinner er. Jeg kan bare forstille meg hvordan dette kommer til å utvikle seg. Tenk når man sitter der hjemme, med sitt nyfødte sultne barn, sprengte og kjempevonde pupper, og ikke aner hvordan man skal komme seg gjennom natten. Da trenger man å kunne trekke i snoren og få hjelp, ikke måtte vente på at jordmor kommer i morgen.

Jordmor hjem er et tilbud mange er fornøyde med. Men som nevnt her, så er ikke kommunen rustet til å ta i mot så mange. Tilbudet om jordmor hjem hadde i starten en kapasitet til å ta imot 12-16 kvinner om dagen. Nå er kapasiteten redusert til kun fire om dagen. Hva skjer med resten? Selv i omegnskommunene som blant annet Fjell kommune, hvor jeg bor, hvor det derimot fungerer godt, så mener jeg ikke dette kan erstatte et opphold på barsel med døgnkontinuerlig hjelp.

Når Haukeland nå bygger Norges mest moderne kvinneklinikk, er det trist at det legges opp til å redusere og ikke øke kapasiteten.

Jeg er dessverre redd at dette vil føre til at ammetallene synker, og tallene på fødselsdepresjoner, som de siste 15 årene nesten har blitt doblet, kommer til å øke enda mer.

I følge Albrechtsen bygger Haukeland Norges mest moderne kvinneklinikk. Dette høres veldig flott ut! Dagens KK trenger sårt en oppgradering av fasilitetene. Men en moderne kvinneklinikk må bestå av mer enn nye vegger og dyrt utstyr. En moderne kvinneklinikk må ha kapasitet til å la nybakte mødre få den tiden de trenger til å føle seg trygg på at veien videre er overkommelig. Familierom til dem som trenger det mest er en riktig prioritering. Men i Norges mest moderne kvinneklinikk burde alle fått tilbud om den oppfølgingen som trengs.

Ingrid Graue Handelands første innlegg i Bergens Tidende.

Direktør på Kvinneklinikken Susanne Albrechtens svar.

Related posts

Ammingens plass i permisjonsdebatten – en oppklaring til Ingrid Huitfeldt, Martin Andresen og Aksel Braanen Sterri

I innlegget deres omkring tredeling av foreldrepermisjonen påstår dere at amming ikke er viktig for norske barn, og at det derfor ikke er så farlig om noen sliter med å kombinere amming og jobb. Den manglende kildekritikken vitner om fravær av kunnskap om et av de viktigste folkehelsetiltakene i...

Les mer
høring stortinget

Ammehjelpen på stortinget!

Ammehjelpen er som dere kanskje vet en frivillig, partipolitisk uavhengig, humanitær organisasjon som ble stiftet i 1968. Vi fyller altså 50 år i år 2018. Hipp hurra!!! Ammehjelpen består per i dag av rundt 160 aktive ammehjelpere som veileder andre mødre på fritiden sin. I 2017 besvarte vi nesten...

Les mer

Legg inn en kommentar